…::READbetweenTHEline::…

Assalamualaikum

Posted on: Ogos 18, 2008

Kepada semua pemabaca blog ku…aku meminta maaf kerana sudah lama tidak menulis sebarang entri.

akan tetapi hari ini akan aku mulakn dengan entri yg baru…

Tajuk kali ni..saya tidak tahu ingin memberi tajuk apa..anda semua berilah tajuk yg sesuai  =)

Saya ingin menceritakan tentang kehidupan..apakah kehidupan? Apakah tujuan kita hidup? Kenapa Kita hidup? Semua tu saya pasti kalian ada jawapan yg tersendiri..

Dari segi agama tidak di sangkal lagi..kehidupan yg deberi oleh tuhan yg MAHA KUASA ini adalah dengan tujuan untuk kita mengabdikan diri kita kepada NYA..

Kali ini saya ingin memberikan pandangan dari sudut duniawi..Bukan saya ini sudah sesat..tetapi ingin menceritakan apa yg telah saya lihat dan perhati selama ini..

Dunia sekarang…cuba kalian lihat..semakin hari semakin corrupt..ada sahaja yg tidak kena dengan perkembangan zaman..minyak naik x kena..Dato’ Anuar ingin bertanding ada ygx kena..UiTM di cadang kan di beri pembukaan kepada NON bumi x kena..seorang gadis berkawan ngan lelaki x kena..Lelaki nak berkawan ngan perempuan pon x kena..Nak bergaya siket x kena..nak melawa siket pon owg tegur..macam2 hal..

Jika perbuatan tersebut tidak releven semestinya ada yg tidak kena..tetapi tidak perlulah di tentang dengan cara yang agrresive..cuba di bawa berbincang

Kenapa kehidupan di dunia yang sementara ini memerlukan keganasan..kenapa di dunia ini memerlukan keaiban..kenapa semua itu di lakukan untuk membantah atau menentang seseorang..

KENAPA?

Ada pula hamba Allah ini melakukan sebaliknya..jika beliau tidak merasa berpuas hati akan seseorang atau sesuatu..dia akan menyimpan nya dalam hati..kakadang perbuatan ini bagus..tetapi how long will it take??

Kehidupan di dunia ini penuh dengan misteri..ada yg percaya dengan hantu..ada yang tidak..bagi saya saya hanya percaya dengan  benda2 ghaib seperti jin, malaikat, syurga, pahala..ada sesetengah berkata see it to believe it..saya tida bersetuju bagaimana kita nak melihat ALLAH, tuhan kita..selagi kita tidak nampak selagi tu tidak percaya? Begitu?

Kehidupan juga memerlukan perasaan cinta dan kasih sayang..sebab itulah ALLAH jadikan makhluk di dunia ini berpasangan..tetapi adakah skop cinta ini hanyalah dengan fokus kepada Lelaki dan Wanita? Bagaiman pula perasaan cinta kita kepada ibu dan bapa? kepada Rasulullah? Kepada Allah? Cinta kepada Allah adalah cinta yg sejati..Saya hairan kenapa seseorang sanggup mati kerana cinta duniawi nya di tolak..kenapa perlu berbuat begitu?? GET REAL MAN!! There are a lot boys and girls out there that waiting for you to be their lover..Common, get a grip mate!

How about music? Does live needs a music? Muzik memrupakan sesuatu yang indah dan harmoni..In this world everyone needs music rite? Muzik dapat mencegah peperangan seperti yang di lakukan oleh BOB MARLEY dan MICHEL JACKSON(correct me if i’m wrong) dalam islam muzik di kategorikan dalam skop hiburan..islam menyarankan agar hiburan hendak lah tidak melampau..Yet still there are music in it…My points music can make u guys feel comfort..feel energetic..feel powerful..feel sad..feel lonely..feel happy..feel want to scream..muzik memboleh kan anda semua BERKUASA…

In life also, we must take a look at each other..jaga kawan sendiri..jaga bangsa sendiri..peptah mengatakan jangan jaga tepi kain orang atau Mind Your Own Business hendaklah di jauhi..semua orang memerlukan seseorang sebagai kawan yang dapat menemani tatkala kita memerlukan..tidak kira lelaki atau pon wanita..

Last word..Live life to the fullest..Remember GOD..

Advertisements

2 Respons to "Assalamualaikum"

AT LAST!!!u update ur blog…haha…act,dffrnt people have dffrnt ways in handling their probs…and maybe that ‘hamba Allah’ is more comfortable like that….hehehe…btw,love ur topic n keep on writing kayh..i’ll be waiting for ur updates…. =)

Assalamualaikum, entri yang menarik. Kalau nak di tanya mengapa dan kenapa masyarakat makin pelik dan sudah hilang normanya kita kena Back to Quran. Manusia sekarang saling terpinga – pingga mencari the HAK dan cuba mencari sesuatu yang dapat memenuhi nafsu semata. Kenapa ini terjadi kita kembali tanya seperti saudara tanyakan dalam entri….semua telah hilang punca….saudara katakan kita perlu bincangkan mengenai isu halatuju manusia dari aspek duniawi…adakah menjadi hamba ALLAH yang taat suatu aspek ukhrawi sahaj…jika begitu saya rasa saudara sudah terkena sihir SEKULARISME….megapa saudara katakan ingin menjadi hamba ALLAH adalah satu aspek lain dan saudara ceritakan persoalan halatuju yang lain atas tiket duniawi….minta jelaskan..bagi saya saudara boleh rujuk surah az zariyat ayat 56 dan hadis ar bain hadia 1….may be this can help…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


  • Tiada
  • usop: 2 pn nk habaq ka..
  • al_insan: assalamualaikum akhi,
  • enon: pikol,those songs are rox!! mmg besh r lgu2 tu..

Kategori

%d bloggers like this: